Fag Politikk Utvalgte saker

Amerikanerne vil ha Hillary, de får Trump

Det har nylig vært valg i USA. Som du kanskje vet er de to største partiene, Demokratene og Republikanerne. Representantene dette året var for demokratene, Hillary Clinton, og for Republikanerne, Donald Trump. Trump har ikke oppført seg som en vanlig presidentkandidat, og mange var sikre på at han ikke kom til å vinne. Han har gjort og sagt mye nedlatende ovenfor kvinner, men med tanke på alt dette, vant han.

Han vant selv om Hillary hadde nesten 400 000 flere stemmer enn han. USA har ett ganske annerledes system i deres valg, enn det vi i Norge har. Amerikanerne stemmer ikke direkte på en presidentkandidat, men via en valgmann som stemmer for dem. Det er 538 valgmenn USA, og jo større staten er jo flere valgmenn har de. En valgmann sier på forhånd hvem de kommer til å stemme på, og må stemme på presidentkandidaten de har sagt de skal stemme på. En kandidat kan likevel vinne og bli president, selv om den fikk færre stemmer fra folket. Dette skjedde i år, og det har skjedd før.

Kilder: dagbladet

Skrevet av Elvira og Hanna