Anbefalt Anmeldelser Underholdning

The Seven Up! Serien-Filmanmeldelse

The Seven Up er nok en av de dokumentarer som ikke får nok anerkjennelse for hvor spesiell den er.

Konseptet går ut på at en dokumentarist snakker med en gruppe barn fra forskjellige bakgrunner når de er syv år gamle. Dokumentaristen intervjuer alle disse barna om livet og samfunnet deres i dag, og fremtiden. Så gjentar han dette hvert syvende år. Ved å gjøre dette kan vi faktisk se et menneske utvikle seg over tid.

Hvis du vil se en serie som er fylt med drama eller action, så er ikke “Seven Up!” for deg. Det magiske med “Seven Up!” er at det viser veldig vanlige liv, og hvordan et vanlig liv fungerer.

Vi ser noen leve ut et suksessfylt liv, vi ser andre leve et dystert liv med lite håp.
Det at dokumentaristen, som heter Michael Apted, samlet barn med forskjellige personligheter fra varierte bakgrunner funket på et nivå jeg ikke forventet. Kommer man fra en familie med lite ressurser er det en stor sjanse at du kommer til å leve et liv i fattigdom, som naturalistene sa. Vi får både se eksempler på folk som lever hele livet sitt i én økonomisk klasse, og eksempler der det helt motsatte skjer. Susan Davis vokste opp i ett arbeiderklassenabolag, og senere i livet klarte å bli toppadministrator for Law at Queen Mary, University of London som alenemor. Det motsatte skjedde med Neil. Når han var syv var han ambisiøs, glad og morsom. Han sa at han ville bli en astronaut når han vokste opp. Når han var 21 hadde han ikke noe sted å bo etter å ha gitt opp etter ett år på universitet. Senere i livet hans klarte han å leve et liv i skottsk lokalpolitikk.

Det at det var så mange Apted intervjuet betydde at hvem enn som ser på kan identifisere seg med ihvertfall en av de i dokumentaren. Eller man kan forstå folk i vanskelige situasjoner mer, når man ser hva som førte opp til det punktet. Det kan hjelpe med å forstå hvor urettferdig livet kan være for mange.