Omvisning hos NRK

Fredag 24. november var medier og informasjon på 8. trinn fra Fagerborg skole på omvisning hos NRK. Der fikk vi lære blant annet at radiohuset til NRK er fredet. De har et studio for hørespill hvor de kan ta opp lydbøker eller podcaster. I studioet kan de lage lydeffekter som gjør at det høres ut som for eksempel at man er ute og går tur, at det er høst eller at man er langt fra hverandre.

Den første TV-sendingen til NRK var 1960. Da måtte lyd tas opp samtid som bilde fordi de ikke hadde mulighet til å mikse lyd og bilde separat. Når det ikke ble vist TV-programmer satte de kamera mot et akvarium for å vise det de kalte pausefiskene. En gang ble en liten fisk spist av en stor fisk, og NRK fikk mange klager fra seerne for å ha vist fiskemord.

Mellom TV-programmene brukte NRK en hallodame eller hallomann til å annonsere hvilket program som starter nå. En av de mest kjente hallodamene i NRK heter Ragnhild Sælthun Fjørtoft. Hun startet som hallodame i 1969 og sluttet i 2014.

NRK har monteringshaller som oppbevarer alle kulissene til TV-programmene. De blir satt sammen når man skal filme TV-programmet og demontert når TV-programmet er ferdig. De har også flere kostymelagre hvor skuespillerne kan finne et passende kostyme til TV-programmet. Alle skuespillere må alltid sminkes før de går på TV fordi det sterke lyset de har kan skape refleks i huden. Det kan skje noe når som helst, derfor har Dagsrevyen sitt eget studio klar til å sende hvis det skjer noe.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.