Xi Jinping setter prislapp på kinesere!?

Den kinesiske ledelsen skal sette poengsum på alle sine innbyggere. Denne poengsummen går på statslydighet, og har en effekt på mange veldig viktige ting. Din dårlige poengsum kan også ha en effekt på dine etterkommeres liv. Holder Kina på å bli et skrekkstyre?

Xi Jinping

Dette er et bilde av Xi Jinping

I 2013 var det folke valg i Kina og Xi Jinping ble valgt som president. Med han kom også et kommunistisk styre, noen gode og noen ikke like gode avgjørelser. Hans valgkampanje ble blant annet markedsført med slagordet «The Chinese Dream» som han nå har tatt mange avgjørelser for å jobbe mot. Xi har ganske kontroversielle meninger, og nå skal jeg gå i dypere detalj i en av sakene han jobber for.

The Chinese Dream:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Dream

Vil du vite mer om Xi Jinping? Gå inn her da vel!!

https://no.wikipedia.org/wiki/Xi_Jinping

Hva skal gjøres?

I Kina skal landets ledelse sette nummer/rangering på alle menneskene i landet. Den rangen du får vil være basert på statslydighet og opprørslyst. Dette er en god endring for de som er enig med den nåværende styremåten, og en ulempe for de av den litt mer uenige og rebelske typen. Myndighetene kaller dette prosjektet «Sosial Kreditt», som de mener er et passende navn. Alle innbyggerne i kina skal få ett nummer, så det vil ta ganske lang tid. Kina har holdt på med Sosial Kreditt helt siden 2014 og sier at de kommer til å være ferdige i 2020.

Hvorfor gjør de det?

Xi Jinping og myndighetene i landet mener at Sosial Kreditt er for hele Kinas beste. Det er et stort steg i en autoritær retning for Xi. På denne måten får han bedre kontroll over innbyggerne sine. Det blir mye lettere for staten å slå hardt ned på noen som gjør noe som de mener er galt. Kina lener nesten mot å utvikle seg til et skrekkstyre. Det vil si at folket er redd for staten og derfor blir de lydige. «Jeg skal love deg at du ikke vil få en så lav poengsum at du havner på Kinas svarteliste» sier Johan Lagerkvist, professor i kinesisk i universitetet i Stockholm.

 Hva med menneskerettigheter?

Motstandere av «Sosial Kreditt» bruker ofte menneskerettigheter som argument. Er det riktig å fortelle noen at de må høre på deg, fordi hvis ikke så får ikke barna dine en bra jobb? Går ikke det litt for langt? Jeg syntes i hvert fall at det kina gjør begynner å ligne litt mer på utpressing enn noe for Kinas beste. Wang Fulei er en Menneskerettighetsaktivist og jobber litt imot noen av statens meninger. Han fikk derfor en dårlig poengsum og er på den såkalte svartelista. Han har flere ganger blitt pågrepet av politimenn med en gang har gått på trikken kun grunnet sin lave «rating». Dette mener han er brudd på hans menneskerettigheter.

Hva har Sosial Kreditt en effekt på? Og Hvem?

Sosial Kreditt har en effekt på mange forskjellige ting. Her er ne liste med de fleste av de tingene:

  • Plass på buss/tog/trikk osv
  • Banklån
  • Renter
  • Jobb
  • Sykehus
  • Advokat
  • Utenlands og innenlands reise
  • Skole/utdanning
  • Huslån
  • Generelle førsterett som eks, benker, bøker på bibliotek eller kino.

Alle disse tingene har ikke bare noe å si for deg selv. Hvis du får en dårlig poengsum som medfører dårlig utdanning og dårlig jobb vil dette ha en effekt på dine barn. Dette blir nesten litt som stendersamfunnet under den franske revolusjonen der man ble født inn i en rang og det var nesten umulig å komme seg ut. Det blir litt slik at en i familien kan ødelegge for mange generasjoner fremover. Den ideen er jeg veldig imot. Jeg mener at alle mennesker skal få bestemme selv hvor hardt de skal jobbe i livet, og ha mulighet til å oppnå mer enn sine foreldre hvis de vil

Kommunist ide, og litt om Xi`s parti.

De fleste som hører om Sosial Kreditt lurer ofte på hva slags parti Xi Jinping jobber for og hvordan de tenker. Når vi vet dette kan vi også få en litt bedre forståelse for hvorfor og hvordan de vil styre Kina.

Er du interessert i å vite mer om det kinesiske kommunistpartiet og hvordan de tenker, da kan du se denne videoen der en mann forklarer hele situasjonen veldig bra.

kilder til bilder:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2e/Chinatown_MRT_Station.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Xi_Jinping_March_2017.jpg

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.