hva gjør «likes» med oss?

Hva gjør likes med oss?

Likes er en knapp på Facebook og Instagram som ligger ved siden av bilder som folk har lagt ut. Hvis du liker bildet kan du vise det ved å trykke på like-knappen. Han/hun som Bilderesultat for likeshar lagt ut bildet, kan lett se hvor mange likes han/hun har fått på det. For noen blir dette en stor besettelse. Folk bruker mange timer på å lete seg fram til det perfekte bildet for å få flest mulig likes. Derfor diskuteres det mye om hvor bra egentlig likes er. Hva gjør likes med oss? Dette skal jeg ta for meg i denne artikkelen.

Mer selvtillit, men er det verdt det?

Noe som mange sier når de argumenterer for likes, er at det gjør dem glad. De sier at de liker å få positiv respons på noe de har lagt ut om seg selv og livet sitt. Det er jo for så vidt bra at folk blir glad av likes, men hele 2 av 4 Facebook-brukere sier at de opplever stor skuffelse hvis de ikke får så mange likes som de hadde håpet på. Dette kan man lese i en undersøkelse gjort av NTNU i Trondheim, og det sier noe om hvor avhengighetsdannende likes er. Det finnes også noen ekstremtilfeller der folk har blitt deprimert fordi de ikke har fått mange nok likes, men i sånne saker er det ofte mobbing involvert. Det vil si at folk lar være å gi likes for å være slemme. Ved å bruke likes får Facebook på en måte kontroll over livet ditt uten at du egentlig vet det. De ser på hvilke bilder du «liker», og bruker denne Bilderesultat for disslikeinformasjonen til å finne ut hvilke reklamer du vil være mest interessert i. Forskning viser også at mange prioriterer Facebook fremfor andre litt viktigere ting, som for eksempel lekser. Nå tenker du kanskje at folk selv må få velge hva de vil bruke tiden sin på. Kanskje har du rett, men er det virkelig bra å bli så besatt av likes? Facebook har blant annet brukt milliarder av kroner på hjerneforskere, psykologer og utviklere for å finne opp virkemidler som likes og streaks (en funksjon i Snapchat) for å gjøre deg mer avhengig slik at du skal være mest mulig inne på nettstedet deres. Formålet er selvfølgelig å tjene mest mulig penger. Jeg sier ikke at alle skal slutte å være på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier, men man bør ha et bevisst forhold til det.

Likes er motiverendeEn undersøkelse også gjort av NTNU, sier at 3 av 4 Facebook-brukere blir motiverte av likes og 3 av 10 får mye bedre selvtillit. Grunnen til dette er at når folk får likes, produseres det etstoff i hjernen som heter dopamin. Bilderesultat for narkotikaDopamin fungerer på samme måte som mange narkotiske stoffer. Dopamin gir en kortvarig lykkerus som du bare får mer og mer lyst på. Det er grunnen til at du blir glad og motivert når du får likes, sier Tristan Harris som tidligere har vært ansatt i Google. Noen mener derfor at man bør holde seg langt unna fordi det fungerer på samme måte som sukker og narkotika. Ut ifra disse faktaene er det ganske klart at de faktisk har rett.

Jeg tror det viktigste er å informere folk om hva likes gjør med oss. Folk bruker og prioriterer sosiale medier fremfor viktigere ting fordi man blir så avhengig. Hvis de vet om denne faren, kan de mer bevisst ta sine egne valg når det gjelder hvor mye tid de

 

bruker på for eksempel Facebook. Jeg har gjort undersøkelser i familien, og ingen av dem visste egentlig hvor avhengig de var av Facebook. Jeg håper du har fått flere perspektiver på likes, at det har engasjert deg og at du har fått et nytt syn på likes og sosiale medier.

Kilder:Wikipedi forskning.no og SluktAvSnapp,NRK2017

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.